Door Jasmijn Hamakers-Kester en Saskia Soetevent.

In het kader van de studiereis naar High Tech High in San Diego was er maandag 18 september jl. een onderwijsavond voor de ouders/verzorgers van leerlingen van het Vathorst College. Een groot aantal ouders keek vanaf de trap naar de documentaire Most Likely to Succeed. Na de vertoning van de documentaire gingen ouders met elkaar in gesprek o.a. over wat hen geraakt had in deze documentaire en welke vragen ernaar boven kwamen n.a.v. de onderwijsvorm die werd getoond.

Er ontstonden mooie gesprekken over hoe deze vorm van onderwijs leerlingen kan motiveren om meer uit zichzelf te halen, de ruimte die zij krijgen om zich als persoon te ontwikkelen en de sturing op de ontwikkeling van de zogeheten zachte vaardigheden. Leerlingen worden via deze vorm van onderwijs meer uitgedaagd om de wereld te ontdekken: ‘Learning by doing’. Het einddoel wordt geformuleerd, maar de weg ernaartoe en de vormgeving van de eindopdracht wordt bepaald door de keuzes die de leerlingen maken en de feedback die zij elkaar geven om het beste uit jezelf, de ander en het product te halen.

De docenten spelen in dit proces een coachende rol. Zij bewaken met de leerlingen het proces. De lat wordt hoog gelegd en leren door fouten te maken is essentieel. Uiteindelijk worden de eindproducten tentoongesteld in een zogenaamde ‘Exhibition’. Een belangrijk moment voor alle leerlingen, docenten, management want dat zijn de momenten in het jaar dat een ieder kritisch beoordeeld wordt. De producten worden gepresenteerd aan ouders/verzorgers/betrokkenen. Dat draagt bij aan waardevolle ontmoetingen waarin het leren met je hoofd, hart en handen van de leerling centraal staat. De eindproducten krijgen een plek in de school.

kritische vragen

Uiteraard kwamen op onze onderwijsavond ook de kritische vragen aan bod: is er voldoende aansluiting met colleges en universiteiten, hoe wordt een docent beoordeeld, hoe wordt getoetst op welk studieniveau de leerling functioneert en hoe monitoren zij de kwaliteit van hun onderwijs?

Mooi was om te ervaren dat het Vathorst College raakvlakken heeft met het onderwijssysteem op High Tech High en dat dit door ouders als zeer positief wordt ervaren. Het laatste is voor de deelnemers van het Vathorst College een mooi punt om mee te nemen.

Tevens is deze avond aan de ouders gevraagd om input te leveren voor de studiereis. Onderstaand een aantal vragen/opmerkingen die naar voren kwamen:

 • Hoe worden de docenten beoordeeld op High Tech High?
 • Hoe worden resultaten (merkbaar en meetbaar) zichtbaar gemaakt t.b.v. zicht op het eigen leerproces en een soepele doorstroom naar colleges en universiteiten?
 • Staan colleges en universiteiten open voor dit onderwijssysteem? Sluit de toelatingsprocedure van het vervolgonderwijs aan op een school als High Tech High waar niet of nauwelijks cijfers worden gegeven?
 • Hoe zijn de relaties (samenwerking) tussen High Tech High en de vervolgonderwijsinstellingen?
 • Wordt er gewerkt met verschillende studieniveaus, wordt er per studiejaar gewerkt of werken studiejaren door elkaar heen?
 • Hoe wordt een vak als wiskunde geïntegreerd in een opdracht/thema?
 • Welke theorie / methode wordt er gebruikt om de leerlingen te leren feedback te geven aan elkaar?
 • Is High Tech High een veilige school, wat is hun beleid daarin?
 • Hoe ondersteunen zij de leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben?
 • Wat neemt het Vathorst College mee uit San Diego en hoe zien leerlingen, ouders en collega’s dit terug?
 • Als er een andere taal geleerd wordt op High Tech High, hoe geven zij daar dan vorm aan?

Fragment van Most Likely to Succeed

“An Innovative School Design” from Most Likely to Succeed on Vimeo.

Join the conversation! 2 Comments

 1. De manier van leren zoals hier beschreven sluit zoveel beter aan bij hoe kinderen zich ontwikkelen en bij wat er nodig is in onze maatschappij. Het probleem is volgens mij vooral de overgang van het ‘oude’ concept naar het nieuwe omdat vrijwel iedereen nog is opgevoed vanuit het oude systeem. Maar Einstein zei het al: “Education is not the learning of facts, but training the mind to think”
  Zelf was ik van 1975 tot 1980 leerling van de Middenschool. Dat was een experimentele school in de Bijlmer waar leerlingen elkaar beoordeelden, er geen cijfers werden gegeven en de leerling voor een groot deel via eigen onderzoek mocht leren. Ik heb daar geen ‘facts’ geleerd zoals jaartallen maar die zoek ik tegenwoordig makkelijk op. Ik heb daar wel geleerd wat respect is, wat de waarde is van samenwerken en luisteren. Maar misschien nog wel het belangrijkste wat ik geleerd heb is vertrouwen hebben dat je iets kan bereiken en hoe je elkaar kan inspireren. Ik ben trots dat mijn eigen kinderen nu op het Vathorstcollege ook de mogelijkheid krijgen om te ervaren dat leren leuk is en dat ze mogen leren op een manier die past bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ooit wordt dit het normale onderwijssysteem. Hoop ik.

  Like

  Beantwoorden
 2. […] van hun onderwijsmodel kunnen leren, niet om het een-op-een in Nederland te kopiëren. Zie ook het stuk van Jasmijn en Saskia over de ouderavond op het Vathorst […]

  Like

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk beginnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Categorie

film, studiereis, Vathorst College