Door Alexandra Bronsveld & Kasper Heemsterman.

de ochtend

Zondag 24 september. The sun is shining, 26 graden en overal palmbomen. Goede morgen San Diego!

Onze reisleider Elleke Vewaijen laat ons een van de High Tech High locaties zien die we de komende dagen gaan bezoeken. Er zijn twee elementary schools en twee high school locaties. Beide gelegen op een voormalige legerbasis. Het bijzondere aan onze reis is de gemêleerde groep. Alle lagen van het onderwijs zijn vertegenwoordigd: beleidsmakers, bestuurders, inspectie, directie, schoolopleiders, leraren en trainers. En dat levert meteen interessante gesprekken op en gelaagde vragen.

Het onderwijs in Nederland is nu zo’n zes weken op gang en Elleke vraagt ons na te denken over het moment in de afgelopen zes weken waarin we aan High Tech High moesten denken. Tijdens het bespreken van deze momenten in subgroepen kwamen er uiteenlopende onderwerpen naar voren.

Zo merkt Daniella Nicolaes van de onderwijsinspectie op dat we allemaal hetzelfde gaan zien maar dit waarschijnlijk op onze eigen wijze terug gaan vertalen. Het is de komende week dan ook interessant om te onderzoeken of we dezelfde essentie zien. We kijken allemaal vanuit een eigen kader, vanuit een eigen beroepsdeformatie, maar wat is nou essentieel om te zien en mee te nemen naar het onderwijs in Nederland?  

Een tweede vraagstuk werd opgeroepen door het ‘two feet principle’ dat op High Tech High toegepast wordt: “Loop weg als je het gevoel hebt dat je niet leert of het gevoel hebt ‘dit is niet voor mij’”. Maar hoe werkt dat met pubers die denken ‘Heb ff niet zo’n zin’? Onze groep is benieuwd hoe ze op High Tech High omgaan met dit spanningsveld tussen aan de ene kant jij als docent die bepaalt en leerlingen inwijdt in tradities, een cultureel kader, en aan de andere kant werken vanuit de eigen motivatie en de stem van de leerling, dus leerlingen zelf laten bepalen.

Tot slot stonden we stil bij het concept ‘vernieuwing’? Wat is vernieuwing voor een vernieuwingsschool? High Tech High is in allerlei opzichten innovatief bezig, hoe kijken zij aan tegen vernieuwing? Tegelijkertijd willen we van hen de kunst afkijken als het gaat om verandering stimuleren. Hoe stimuleer je een verandering in denken? Jasmijn Kester, rector van het Vathorstcollege merkt op dat we bij innovatie snel schieten in het uitrollen van plannen en methodes terwijl het eigenlijk gaat om een geraakt worden en werken vanuit bezieling. Wil een veranderproces beklijven dan moet het van binnenuit komen.

High Tech High, wij hebben er zin in!

de middag

’s Middags was er tijd voor ontspanning. Er werd gefietst, gegamed, gezeild en walvissen gespot. Hieronder een impressie.


“Take me out to the ball game.. “

 

Padres vs Rockies


Een prachtige belevenis om in z’n groot stadion een honkbalwedstrijd op het hoogste niveau in Amerika mee te kunnen maken.

Helaas hebben de Padres niet gewonnen, 8-4 verloren, door het wedstrijdverloop bleef het lange tijd spannend. Uiteindelijk gingen de Rockies er toch met de winst vandoor. Mooi om te zien hoe sommige op handen zijnde ‘homeruns’ het hele stadion in beroering kan brengen.

In een volgepakt stadion in de snikhete zon hebben we genoten van een bijna 4 uur durende show. Die natuurlijk om het spel gaat maar daarnaast ook fantastisch omlijst werd met dansende, springende en vrolijke fans.

Erg mooi om te zien dat zo’n wedstrijd in Amerika echt een gezinsuitje is. Waarbij jonge en oud zich prima vermaakt. Uiteraard op zijn Amerikaans met een Hotdog en veel te grote glazen drinken.

Een volgende keer gaan we zeker weer heen. Hopen dat ze dan wel winnen.

Go Padres!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk beginnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Categorie

High Tech High