Door Edwin, Hans en Gerdineke.

Vandaag bezochten we het Cajon Valley Union School District en twee basisscholen, de Bostonia Language Academy en de Naranca Elementary School. We waren bijzonder onder de indruk van de manier waarop deze scholen, onder leiding van district superintendent David Miyshiro, erin slagen kinderen uit de allerarmste, vrijwel ongeletterde gezinnen betere kansen te bieden dan hun ouders en grootouders hebben gehad.

Bostonia streeft ernaar de kinderen die vrijwel geen van allen oorspronkelijk Engels beheersen  – voornamelijk Spaans en in het geval van vluchtelingenkinderen Arabisch en Farsi – drietaltig onderwijs te bieden. Alle kinderen leren vloeiend Engels en Spaans en diverse programmeertalen.

Naranca heeft gedifferentieerd onderwijs tot een indrukwekkend niveau ontwikkeld en zij werken met blended, visible and personalized learning.

Warm welkom

Vele handen schuddend begonnen we aan de eerste dag, gevolgd door een mooie openingsspeech van Elleke en David Miyshiro, superintendent.

Nadat de twee directies zich hebben gepresenteerd, houden twee leerlingen een overtuigende presentatie in zowel het Engels als het Spaans. Duidelijk wordt dat in dit district gewerkt wordt vanuit een gedeelde visie, doelgericht en in een sfeer van vertrouwen. Iedereen moet fouten maken.

1Q3A7881-a

Op de eerste basisschool worden we ontvangen met een geweldige, Mexicaanse dans en zang, symbool voor de perfecte voorbereiding van de hele dag.

 Beide scholen kenmerken zich door blended, visible and personalized learning.

Blended: een systeem van klassenmanagement waarbij leerlingen in groepjes aan verschillende opdrachten werken bij een bepaald leerdoel. Hierdoor kan de leraar een leerling of een klein groepje leerlingen gerichte instructie geven.

Visible: het leren wordt zichtbaar gemaakt: leerdoelen, uitwerkingen etc. hangen overal in de klas.

IMG_1586-a

Personalized: aansluitend op de kwaliteiten, interesses en mogelijkheden van de leerling.

IMG_1594-a

TEDex Junior: leerlingen presenteren elkaar wat ze geleerd hebben. Multiple-choice-toetsen niet meer nodig!

 

Join the conversation! 1 Comment

  1. […] dag 2 bezochten we Bostonia en Naranca elementary schools en ’s middags waren we de gast van het […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

About Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Categorie

onderwijs

Tags

, , ,