Door Edwin, Hans en Gerdineke.

Vandaag bezochten we het Cajon Valley Union School District en twee basisscholen, de Bostonia Language Academy en de Naranca Elementary School. We waren bijzonder onder de indruk van de manier waarop deze scholen, onder leiding van district superintendent David Miyshiro, erin slagen kinderen uit de allerarmste, vrijwel ongeletterde gezinnen betere kansen te bieden dan hun ouders en grootouders hebben gehad.

Bostonia streeft ernaar de kinderen die vrijwel geen van allen oorspronkelijk Engels beheersen  – voornamelijk Spaans en in het geval van vluchtelingenkinderen Arabisch en Farsi – drietaltig onderwijs te bieden. Alle kinderen leren vloeiend Engels en Spaans en diverse programmeertalen.

Naranca heeft gedifferentieerd onderwijs tot een indrukwekkend niveau ontwikkeld en zij werken met blended, visible and personalized learning.

Warm welkom

Vele handen schuddend begonnen we aan de eerste dag, gevolgd door een mooie openingsspeech van Elleke en David Miyshiro, superintendent.

Nadat de twee directies zich hebben gepresenteerd, houden twee leerlingen een overtuigende presentatie in zowel het Engels als het Spaans. Duidelijk wordt dat in dit district gewerkt wordt vanuit een gedeelde visie, doelgericht en in een sfeer van vertrouwen. Iedereen moet fouten maken.

1Q3A7881-a

Op de eerste basisschool worden we ontvangen met een geweldige, Mexicaanse dans en zang, symbool voor de perfecte voorbereiding van de hele dag.

 Beide scholen kenmerken zich door blended, visible and personalized learning.

Blended: een systeem van klassenmanagement waarbij leerlingen in groepjes aan verschillende opdrachten werken bij een bepaald leerdoel. Hierdoor kan de leraar een leerling of een klein groepje leerlingen gerichte instructie geven.

Visible: het leren wordt zichtbaar gemaakt: leerdoelen, uitwerkingen etc. hangen overal in de klas.

IMG_1586-a

Personalized: aansluitend op de kwaliteiten, interesses en mogelijkheden van de leerling.

IMG_1594-a

TEDex Junior: leerlingen presenteren elkaar wat ze geleerd hebben. Multiple-choice-toetsen niet meer nodig!

 

Join the conversation! 1 Comment

  1. […] dag 2 bezochten we Bostonia en Naranca elementary schools en ’s middags waren we de gast van het […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk beginnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Categorie

onderwijs

Tags

, , ,