Door Arnoud, Femke, Gerjanne, Suzanne en Wieteke.

Toen we de docenten en leerlingen op High Tech High op de Chula Vista locatie aan de Mexicaanse grens zagen werken, drong het tot ons door: eigenlijk is het zo simpel. Als je keuzes maakt, beslist wat je als school echt belangrijk vindt en wegsnijdt wat je kunt, dan kun je het echt anders gaan doen. De boekbespreking waarbij leerlingen met elkaar in een socratisch gesprek boeken bespreken was een levendig en talig tafereel om te zien.

Wat maakt HTH zo krachtig? Docenten en leerlingen zijn allemaal samen deel van de leergemeenschap, of, zoals een leerling over haar docenten zei: “They are learning as we are learning.” Daarin wordt bijvoorbeeld uniformiteit losgelaten: verschillende klassen in hetzelfde leerjaar doen andere projecten. Docenten ontwerpen samen met hun collega’s deze projecten en krijgen daarbij het vertrouwen dat ze weten wat ze doen. Het proces van projectontwikkeling en ‘tuning’ is vastgelegd in een protocol, en leidt tot de kwaliteit die High Tech High beoogt.

Tuning draait om het geven van opbouwende kritiek, elkaar op blinde vlekken wijzen en elkaar bevestigen in de weg die gekozen is. Dat is op High Tech High een begrip. Continu vragen docent én leerling elkaar om feedback op hun handelen. Dit begint ‘s morgens al tijdens de eerste 30 minuten van de dag: een moment waarop docenten elkaar ontmoeten en de voorbereiding op hun lessen en ontwikkelingen met elkaar delen.

DSC00512

DSC00513

Tegenstellingen in beeld. Werk van leerlingen van High Tech High Chula Vista

Leerlingen zijn uiteraard onmisbaar voor het slagen van het concept van High Tech High. Ze zijn niet alleen eigenaar van hun eigen leerproces, maar ook kritische vriend van hun klasgenoot én docent. De constante aanwezigheid van dialoog trof ons vandaag. Leerlingen die in groepjes aan een boot werken die daadwerkelijk – inclusief passagiers – het water op moet, leerlingen die individueel een tekst schrijven, maar elkaar daar steeds feedback op geven aan de hand van door de docent aangeleverde speerpunten. Steeds was daar het gesprek als middel om te leren.

Naast de alom aanwezige dialoog zien we overal werk van leerlingen. Zelfs de tafels zijn whiteboards waarop leerlingen wiskundesommen oplossen. De ambigue werkjes over tegenstellingen zijn ook geweldige voorbeelden van een projectafsluiting, net als de Guernica, een post-moderne interpretatie van het bekende schilderij. Typische onderdelen van de exhibitions, waarbij leerlingen een presentation of learning geven en hun leerproces aan de hand van een eindproduct aan de bezoekers verklaren.

20170926_085133

Interpretatie van Guernica

Toch komen er, na het zien van prachtige voorbeelden van de manier waarop leerlingen en docenten leren op High Tech High, vragen bij ons op. In hoeverre zijn de leerlingen écht eigenaar van hun leren in een omgeving waarin we toch wel klassikale en docentgestuurde acties zien? Wat is de prijs die de docent betaalt voor het werken op zo’n innovatieve school? Hoe vertalen we inspirerende aspecten van High Tech High naar het Nederlandse schoolsysteem, waarin part-time werken heel gewoon is, we werken met vaststaande eindtermen en een veel grotere hoeveelheid vakken dan in Californië? Met een rugzak vol vragen stappen wij morgen High Tech High Point Loma binnen!

Join the conversation! 1 Comment

  1. […] kiest High Tech High Chula Vista ervoor geen sport aan te bieden en bepaalde vakken/leergebieden alleen in bepaalde grades te […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Uncategorized