september 27, 2017

De worsteling

Door Tjitske Bergsma.

Vandaag zagen we op HTH hoe het project based learning wordt vormgegeven.
Projecten uit het leven gegrepen. Projecten met een WHY waarin studenten in en buiten de school werken aan hun projecten. Relevant en in de realiteit.
Prachtig om te zien hoe de projecten er in het echt uit zien. Over alles lijkt te zijn nagedacht en het is goed vormgegeven. En werkelijk alles door de leerlingen zelf.

Na wat beter kijken en luisteren gaat er achter deze projecten veel werk achter de schermen schuil. Docenten doen hun voorwerk in vakanties en in hun vrije tijd. Het doel is helder en de vorm van de exhibitions ook. Alle deelopdrachten zijn uitgedacht. Werkvorm en inhoud zijn even belangrijk en gaan daarom hand in hand.

En wanneer is het dan goed?

Wanneer is dat wat er bedacht wordt in een project ook dat wat een leerling moet kunnen? De norm komt vanuit de docenten zelf. Zij weten vanuit eigen ervaring wat er nodig is om later succesvol te zijn. De opdrachten van de leerlingen moeten daarom ook op HTH voldoen. En er moet een volgorde zijn. Wat leer je een kind eerst voordat het de volgende stap kan zetten? Om dat te kunnen integreren in de projecten is er een structuur nodig. Die structuur zijn ze op HTH aan het ontdekken. De structuur binnen de vrijheid van de projecten. Een worsteling, want voor je het weet is de structuur leidend en staan er losse vakken op het rooster.

Wiskunde

Zo staat er nog niet zo lang math als vak op het rooster. Op HTH heeft het vak wiskunde nog niet genoeg resultaat opgeleverd. Daarmee rees de vraag of het vak zich wel leende voor het projectonderwijs. Is het vak wiskunde niet een project op zich of zou je het als een project kunnen zien? Door het vak math op het rooster te zetten hebben ze de stap gezet om te deze vragen te exploreren, maar daarbij houden ze het projectmatig werken wel als uitgangspunt.

Op het Vathorst College herken ik de worsteling die ik zag bij HTH. Wij willen en moeten ook voldoen. Voldoen aan het centraal eindexamen en al haar eisen. Bij ons is die eis leidend en geeft daarmee een basisstructuur. Dit zorgt ervoor dat we in de bovenbouw steeds meer gaan ‘teachen voor de test’. Niet alleen natuurlijk. Hoe we werken, de zelfverantwoordelijkheid die we aan de leerlingen geven geeft veel ruimte aan de leerlingen en hun eigen wijze van leren. Toch is het onderwijs in de bovenbouw in contrast met ons thematische onderwijs in de onderbouw.

Projecten

Mijn droom is dat we ook de bovenbouw gaan werken met relevante projecten. Projecten met een ‘why’ en in de realiteit van nu. Ik ervaar die relevantie nu vooral in de kunst-schoolexamenweken. Tijdens deze weken staat het resultaat niet voorop, maar de leerling centraal die zich met hart en ziel zichzelf blootgeeft voor een publiek.
En ik vraag me af, waarom nemen we niet meer ruimte om te exploreren met projecten die er toe doen zoals we bij de maatschappelijke stage op kleine schaal al doen.
Wij kennen immers de structuur waaraan het moet voldoen. Laten we er meer op vertrouwen dat we die kunnen integreren in mooie projecten.
Maar ik weet dat dit mooie woorden zijn en de praktijk weerbarstig.

image1.jpeg

Het geheim

Ik keek in de ogen van de docente die mij vertelde over haar tien jaar ervaring bij HTH. Ze had haar hele leven in deze school gestoken. 10 jaar lang, 5 dagen in de week en nog meer. Haar kinderen die zij nooit zou krijgen zijn de kinderen van HTH.

En ik vroeg haar naar haar geheim.

Zij slaagde erin om in de projecten structuur te creëren. Vanuit haar jarenlange ervaring in het reguliere onderwijs was ze in staat om de koppeling te maken met de vernieuwende projecten op HTH. Dat was en is een worsteling. En een missie.

Ik herkende haar vragen en was gerustgesteld. Het ultieme onderwijs, met antwoord op al mijn vragen bestaat niet. Gelukkig maar. Dit maakt voor mij de volgende stap mogelijk.

IMG_3920

Tjitske in gesprek met leerling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Uncategorized