Door Edwin Enzerink.

Al lijkt de High Tech High soms wat rommelig overkomen en zitten leerlingen her en der door de gang of verspreid door het gebouw, toch is het niet wat het lijkt. Over alles – bijna alles – waar de leerlingen mee bezig zijn, is nagedacht en doorgedacht. Het is zeker niet zo dat de studenten met een opdracht worden weggestuurd om deze na een tijdje weer in te leveren. Veel van de lesstof wordt aangeboden in de vorm van projecten en het maken van een project stond vandaag centraal.

Het maken van een project op HTH is een groepsgebeuren. Verschillende docenten zittten bij elkaar en praten over de te behalen leerdoelen na een periode. Een project kan twee weken of twee maanden duren. De vraag die voor ons van belang is, hoe maak je nu zo’n project? Wat is de structuur van het project en hoe test je de behaalde resultaten? Genoeg stof om over na te denken.

Als je er dan met een team van mensen voor gaat zitten dan zul je merken dat er een intense samenwerking ontstaat tussen de verschillende teamleden. Een voorbeeld: Veronderstel, je wilt een project maken over ‘gezond eten’ , dan is het van  belang om na te denken wat is nu eigenlijk de ‘Big Idea’ ? In dit geval zou het omvattende idee kunnen zijn dat leelingen kennismaken met gezond voedsel en ervaren wat dat met hen doet.  De volgende stap is dat je nadenkt waarom dat zo belangrijk is en daarop volgend: hoe krijg je de studenten zover dat ze jouw project willen gaan uitvoeren?

Vanuit deze gedachten bouw je je project verder uit. Aan bod komt dan de vraag: wat zijn de producten? Hoe maak je een connectie met de volwassen wereld en als laatste en zeker niet de minste vraag (vragen): voor wie is het gemaakt of wie zou bij het project betrokken kunnen worden? Welke experts zouden nog een bijdrage kunnen leveren?

Als al je deze stappen hebt gezet ga je met je team aan de slag en ga je een begin maken met de werkbaarheid van het project (Customize). Dit is niet een rondetafelgesprek waar iedereen maar wat mag roepen. Het gaat via een vast protocol in 7 stappen. Elke stap mag niet langer duren dan de tijd die er bij staat.  Zo kom je dan uiteindelijk tot een goed inhoudelijk project waar de studenten moeten gaan samenwerken om de probleemstelling van het project op te lossen.

Een geweldige manier van samenwerken met je collega’s en een fantastische manier om na te denken over wat we nu met onze leerlingen willen.

Join the conversation! 2 Comments

  1. […] op deze blog (hier en hier) wordt uitgelegd hoe projecten tot stand komen. Daarvoor hebben ze in de praktijk beproefde […]

    Like

    Beantwoorden
  2. […] op deze blog (hier en hier) wordt uitgelegd hoe projecten tot stand komen. Daarvoor hebben ze in de praktijk beproefde […]

    Like

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk beginnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Categorie

High Tech High, onderwijs, projectonderwijs, studiereis

Tags