Door Gerdineke van Silfhout.

Na enkele dagen op verschillende scholen van High Tech High te hebben meegelopen, geobserveerd en leerlingen en docenten bevraagd, valt op dat High Tech High werkt vanuit een heldere visie en kernwaarden (equity, personalization, authentic work, collaborative design), doorgewerkt in alle lagen en facetten van het onderwijs.

Zo kiest High Tech High Chula Vista ervoor geen sport aan te bieden en bepaalde vakken/leergebieden alleen in bepaalde grades te programmeren. En: leerlingen hebben slechts twee onderdelen per dag, per week, per semester: ’s morgens Humanities en ’s middags Math bijvoorbeeld. Dit alles om zo optimaal projectonderwijs te kunnen realiseren. Stick to your plan, is het adagium. Is de keuze voor een bepaalde aanpak gemaakt, houd daar dan consequent aan vast!

succescriteria

Toen ik hier heen ging, nam ik een heleboel vragen mee. Een daarvan was: hoe werken ze bij High Tech High met doelen en succescriteria? Even een voorbeeld ter verduidelijking op klasniveau. Om inzicht te krijgen in de leer- en ontwikkelprocessen moeten leerlingen en docent gezamenlijk helder krijgen en hebben wat ze willen leren (leerdoelen) en wat de succescriteria zijn (wanneer blijkt de leeractiviteit succesvol en heb ik de leerdoelen behaald?). Alleen zo kunnen leerlingen en docent de leerontwikkelingen volgen, kunnen ze elkaar effectieve feedback geven en kunnen de leerdoelen worden behaald.

Maar wat geldt op klasniveau, geldt uiteraard ook op de andere niveaus. En met die bril op volgde ik twee workshops rondom project based learning van drie bevlogen docenten – direct @EdrickMac op Twitter volgen als je dat nog niet doet! Centraal stonden de volgende twee vragen:

  • How can we design and create original and authentic project based learning for our students?
  • How do we use protocols to design and create project based learning?

De doelen waren helder:

  • Je weet waar een ‘really strong project’ aan voldoet.
  • Je ontwerpt met elkaar een eerste ontwerp van een project.
  • Je gebruikt het protocol Project Tuning om het project gezamenlijk uit te werken, aan te scherpen en af te stemmen.

1Q3A8070En de succescriteria werden dat gaandeweg de rit ook. Een goed project wordt altijd langs de lat van drie principes gelegd: complexity, craftmanship en authenticity. Even terug naar de literatuur over doelen en succescriteria. Een belangrijke voorwaarde voor het verhelderen van doelen en succescriteria is dat deze niet als een lijstje gedropt moeten worden, maar dat leerlingen vooraf en tijdens de rit continu met de succescriteria werken om er zo meer eigenaar van te worden en ermee te leren werken, ook in het kader van zelfevaluatie. Toen ik dus ineens een vol A4 kreeg aangereikt, met 5 criteria bij Complexity, 2 bij Craftmanship en 4 bij Authenticity moest ik wel even slikken. Wat ze bedoelen met ‘Authentic work often uses formats and standards from the professional world, rather than artificial school formats’ dat was voor mij helder. Een filmrecensie in een plaatselijke festivalkrant in plaats van eentje voor het cijfer en de docent. Maar wanneer voldoet een project aan ‘Complex work prioritizes consideration of multiple perspectives’?

projecten beoordelen

Dat werd snel duidelijk. ‘Er liggen meer dan 100 projectkaarten op de tafels achter jullie. Pak er twee die jou het meeste aanspreken’. En vervolgens: presenteer ze aan elkaar, kies er per groepje een uit. En beoordeel deze eerst individueel met drie stickers (rood = strong; oranje = medium; groen = weak) voor complexity, craftmanship en authenticity en vergelijk jouw beoordeling met die van je groepsgenoten. Waarom vond je het sterk: aan welke criteria voldeed het project wel en welke niet?

DSC00528

Een prachtig voorbeeld van het verhelderen van succescriteria. En streng waren we ook! Een project waar leerlingen een tijdlijn van gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog ontwierpen met 3D-geprinte objecten kreeg voor vakmanschap twee rode en een gele sticker maar voor complexiteit van de taak en authenticiteit voldeed het project ons inziens lang niet aan alle criteria. In deze workshop lieten de docenten niet alleen knap zien hoe zij projecten ontwerpen en aan welke criteria dat moet voldoen, maar lieten ze ons ook hun eigen ontwikkelde projecten beoordelen. Dat is alleen mogelijk met heldere succescriteria. Ze lieten ook het product van een van hun projecten zien: een maquette. En waren kritisch op hun eigen werk: authentiek en een staaltje vakmanschap, maar de criteria voor complexiteit werden niet gehaald, omdat het enkel nabouwen was geweest. En opnieuw: die zelfevaluatie is enkel mogelijk door heldere criteria.

transfer naar je eigen les

En voor docenten: niets mooiers om dit ook met leerlingen te doen. Bijvoorbeeld door voorbeeldantwoorden, essays, pitches vooraf met elkaar te analyseren en te evalueren: aan welke criteria voldoet dit werk, en aan welke (nog) niet. Waar ben jij goed in, en waar moet jij op letten? Voor mooie voorbeelden, ga je naar www.toetsrevolutie.nl en download je daar het boek Toetsrevolutie als pdf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Uncategorized