
NIVOZ-Workshop en film High Tech High
Door Dick van der Wateren.
Aan het eind van deze heel intensieve week die ons diep in ons hart geraakt heeft, alvast een aankondiging van een workshop waarin High Tech High op allerlei manieren aan de orde komt.
Donderdag 5 april 2018 geef ik samen met Merel Boon een workshop in Leiden, waarbij ook de film Most Likely to Succeed wordt vertoond. Ik zal de film inleiden en vertellen over de ervaringen die ik tijdens onze studiereis heb opgedaan. Mijn bijdrage aan de workshop gaat over lesgeven vanuit verwondering, het thema van mijn boek. Hier de tekst van de aankondiging op de website van NIVOZ.
NIVOZ-Workshop: Welke plaats hebben verwondering en pedagogische onderbreking in het curriculum?
Op donderdag 5 april zal er op de Hogeschool Leiden een NIVOZ-masterclass plaatsvinden. Het thema zal zijn: Welke plaats hebben verwondering en onderbreking in het curriculum van de school? Sprekers zijn: Dick van der Wateren, parttime VO-docent en filosofisch practicus die het boek Verwondering schreef. Merel Boon, opleidingsdocent aan de Hogeschool Leiden die verslag doet van haar project op een basisschool in Haarlem waarin ze werkt met de pedagogiek van de onderbreking. Tot slot zal de film Most Likely to Succeed worden vertoond.
Deze Masterclass zal plaatsvinden op de Hogeschool Leiden, tussen 16.00 – 20.00 uur. De kosten zijn 75 euro [inclusief maaltijd en boek]. U kunt zich inschrijven achter deze link. Het is bedoeld voor lerarenopleiders, als wel voor docenten en leraren van PO, VO en beroepsonderwijs. De Masterclass valt onder de verkenning van het begrip volwassenheid, het NIVOZ-jaarthema dat we in de maand april benaderen vanuit het perspectief van het curriculum. Ook de Onderwijsavond van Arjen Wals (op 12 april) valt onder dat deelthema.
De dagelijkse onderwijspraktijk stelt leraren en schoolleiders voortdurend voor grote vragen, zoals: ‘waartoe onderwijzen we?’ Onderwijs wijst leerlingen de weg naar volwassenheid, opdat ze zich op een wenselijke manier staande kunnen houden in een complexe samenleving. School wordt gezien als oefenplaats daartoe, waar ze kunnen ontmoeten, ontdekken, exploreren, fouten maken en kennis opdoen, zoals het in het echte leven ook voortdurend gaat. Van leraren wordt verwacht een paradoxaal proces van ‘onderbreken’ vorm te geven: aanbieden en laten uitzoeken, sturen en loslaten, aanmoedigen en stilzetten. Deze bedoeling van onderwijs vraagt om een reflectie op het curriculum van de school, waarin het gaat om de omgang van leraren met leerlingen, en van leraren (en schoolleiders) met elkaar, ofwel het schoolethos. In deze masterclass gaat het om de vraag of en hoe ‘volwassenheid’ onderwezen kan worden en welke consequenties dit heeft voor het curriculum.Tijdens deze middag/avond zijn er drie presentaties die elk op hun eigen manier het gesprek over het curriculum initiëren.
Programma
15.30 uur: inloop
16.00 uur: Dick v.d. Wateren, onderwijzer, edublogger en filosofisch practicus introduceert het curriculum van de Verwondering.
16.45 uur: Merel Boon, opleidingsdocent aan de Hogeschool Leiden, doet verslag van haar project op een basisschool in Haarlem, waarin met de pedagogiek van de onderbreking wordt gewerkt.
17.30 uur: vragen en uitwisseling
18.00 uur: gezamenlijk gebruiken we de maaltijd
18.45 uur de film Most Likely to Succeed, een reportage op High Tech High, de beroemde Highschool in San Diego. Deze documentaire toont wat er gebeurt met en tussen leerlingen en hun leraren en hun bijzondere curriculum.
19.45 uur: vragen en uitwisseling
20.00 terug naar huis
Het boek – Verwondering – van Dick van der Wateren ontvangt u na afloop van deze masterclass.
Plaats: Hogeschool Leiden, Zernikedreef 10, 2300 AJ Leiden