september 29, 2017

Dag 5. De school in!

door Wiep van der Pal

DSC00568Vandaag waren we opnieuw bij High Tech High Point Loma te gast. De dag stond in het teken van lesbezoeken en gesprekken tijdens de lunch met leraren. En dat heeft onze blik opnieuw aangescherpt en verrijkt. Ik heb na het dagprogramma een aantal collega’s de vraag gesteld wat voor hen vandaag, in notendop, de belangrijkste ervaring was…

Elleke:
“De bespreking in tweetallen van de 4 ontwerpprincipes (equity, authentic work, personalization, collaborative work), in cirkelopstelling, was een effectieve werkvorm die in de kern kwalitatieve opbrengst opleverde: collegiale uitwisseling van ervaringen en praktische toepasbaarheid met reisgenoten die je niet allemaal vanzelf regelmatig spreekt. Een belangrijk moment om te delen, te verdiepen en te verrijken.”

Gerdineke:
“Deep learning (ook informeel leren) voor mij, zelfs tijdens de lunches, misschien wel vooral vandaag. Ik zat namelijk vol van alle indrukken en gevoerde gesprekken. Ik denk nog na over wat echt nodig is om een “concept High Tech High” succesvol te laten zijn en dat is bijvoorbeeld heldere kaders en structuur bieden met betrekking tot het waarom en wat. Daarmee voorkom je, denk ik, dat leraren het gevoel hebben dat de zoveelste verandering/vernieuwing er weer bij komt: professionele ruimte niet zonder heldere kaders! Is dat een helder genoeg statement?”

Erika:
“Ik heb als bestuurder een les bijgewoond die veel interactie liet zien tussen leerlingen en tussen leerling en leraar. En dat is precies wat mensen nodig hebben volgens mij. In isolatie “leven” zit niet in ons DNA. Uitdaging is dat we in het onderwijs (weer) echt investeren in relaties met leerlingen, leraren, ouders en onze omgeving. Pas dan leren we echt en komen we tot ons recht en betekenen we wat voor onze gemeenschap. Fijn om te zien wat in de praktijk werkt, als bestuurder kan ik daarmee mijn voordeel doen in gesprekken met bijvoorbeeld directies.”

DSC00583

Edwin:
“Vandaag ben ik plezierig verrast door de consistentie waarmee leerlingen mij op vragen over “wie zijn jullie, op wat voor soort school zitten jullie, word je echt gewaardeerd” antwoordden. Leerlingen weten wat ze wel en niet kunnen, welke leerdoelen ze hebben en zijn enthousiast over het feit dat leraren hen echt kennen!”

Hans:
“De zeepjongen was o zo leuk en volgens mij exemplarisch voor de HTH aanpak: een kleurrijke creatieve jongen die spontaan op ons af kwam en allerlei vragen van ons over het onderwijs van HTH wilde beantwoorden. En ook hij was trots op zijn leraren (I really love them) en liet zien welke producten de projecten bij Media en Arts hadden opgeleverd. Hij was ook zo bijdehand dat collega Wiep en ik beiden een stuk zeep, die de leerlingen zelf hadden gemaakt bij scheikunde, voor teveel dollars kochten. Hij kan zo de marketing in…”

Wiep:
“Mij zijn twee dingen opgevallen. Bij de basisschool werd tijdens een leesles door de leerlingen een boek uitgekozen en moesten ze vertellen wat ze wel/niet leuk vonden aan het lezen van een boek in de klas. En wat ze nodig hadden om goed te kunnen lezen. Al met al kostte dat 25 minuten en veel sturing op gedrag en houding (niet door elkaar praten, respect voor anderen, nieuwsgierigheid en een onderzoekende blik. Uiteindelijk gingen de leerlingen een plekje zoeken om te lezen en was het voorbeeldig rustig. Dit voorbeeld liet zien dat de aandacht voor de zogenoemde softskills en waarden erg belangrijk zijn in het HTH onderwijs en dat de middle en high school daarop voortbouwen in hun projecten met toegepaste kennis.

DSC00574Daar tegenover staat een les humanities (geschiedenis-Engels) waarin de leraar een instructieles gaf over eisen waaraan een goed essay moet voldoen. Dat was eigenlijk het voorlezen van de slides van een powerpoint, waarbij de meeste leerlingen apathisch waren (gapen, eten, voor zich uitkijken en tekenen op een kladje. En dat brengt mij bij de conclusie dat HTH geen perfect concept is, het is niet alleen een hoera-verhaal en dat verbaast me eigenlijk ook niet. Want welke leraar is elke dag in staat op topniveau les te geven? En welke leerling is elke dag 100% gemotiveerd? Overall was het een stimulerende dag, want een ding is wel voortdurend te zien, te horen en vooral te voelen: hier houdt men volop van kinderen en onderwijs. En daar word ik dan weer heel erg blij van!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Uncategorized