september 29, 2017

Veranderen is focussen

door Gerdineke van Silfhout en Hans de Vries

Op maandag 25 september bezochten we twee scholen die onder het Cajon Valley Union School District vallen: de Bostonia Language Academy en de Naranca Elementary School. Op dinsdag 26 september bezochten we High Tech High Chula Vista, een school die deel uitmaakt van een netwerk van 13 scholen die volgens hetzelfde onderwijsconcept werken. De eerste twee scholen zijn elementary schools, de derde school heeft een elementary school, een middle school en een highschool. Na het bezoek aan deze drie scholen ontstaat een beeld van hoe schoolbesturen en scholen veranderingen aanpakken.

1Q3A7940

Mission statement van Cajon Valley Union School District

missie en visie

De schoolbesturen hebben een duidelijke missie en visie. Zo luidt het mission statement van Cajun Valley Union School District:

‘Cajun Valley Union School District is child-centered.
In collaboration with families and community,
we develop skilled communicators and problem solvers
who are responsible, educated contributors to society.’

Alle scholen werken vanuit een scherpomlijnde missie en visie, die aansluit op de missie en visie van het schoolbestuur, maar daar een eigen concretisering van geeft. Zo sluit de missie van Bostonia Language Academy als volgt aan op de het mission statement van het district.

‘As a community we prepare our students to be multilingual, multiliterate and multicultural global citizens.’

In het schoolbestuur en binnen scholen is sprake van duidelijk onderwijskundig leiderschap. Schoolbestuurders geven schoolleiders kader waarbinnen zij kunnen opereren, maar die kaders zijn zo ruim dat schoolleiders daar eigen invulling aan kunnen geven. Schoolleiders geven op hun beurt hun leraren kaders die ruimte geven voor eigen ideeën en invulling.

focus

Als scholen eenmaal een richting gekozen hebben, houden ze daar consequent aan vast en zetten zij alles in het teken van het bereiken van hun doelen. Zo besteedt de Bostonia Language Academy veel tijd en energie aan taalonderwijs, waarbij leerlingen met een anderstalige achtergrond hun eigen moedertaal ontwikkelen en op basis daarvan geleidelijk aan meer en meer Engels leren. In Kindergarten krijgen leerlingen 90% Spaans en 10% Engels aangeboden, in grade 4-5 is dat al 50-50%. Zo kiest High Tech High Chula Vista ervoor geen sport aan te bieden om zo alle menskracht en financiële middelen te kunnen inzetten voor het realiseren van optimaal projectonderwijs.

neem risico

Risk taking behaviour wordt gestimuleerd op alle niveaus. Schoolbesturen dagen schoolleiders uit nieuwe dingen te ondernemen, nieuwe methodieken te ontwikkelen, nieuwe projecten te ontwikkelen enz. Schoolleiders doen hetzelfde ten opzichte van hun leraren. Fouten maken mag. Als je risico’s neemt, is succes niet altijd verzekerd. Gaat iets niet goed, leer ervan en probeer het anders of probeer iets nieuws. Samenwerken gebeurt met respect en in een sfeer van vertrouwen. Zo ontstaat een Growth Mindset die zorgt voor een continu streven naar groei en verbetering.

stick to your plan

Is de keuze voor een bepaalde aanpak gemaakt, houd daar dan consequent aan vast. Zo werkt Naranca Elementary School op alle niveaus consequent met de aanpak van blended learning en visual learning. Op High Tech High Chula Vista werken leerlingen binnen projecten altijd op basis van onderzoek en in verschillende fases van proberen en verbeteren en eindigt een project altijd met een presentation of learning.

geef ruimte

Geef leraren de ruimte om te doen waar ze goed in zijn. Op High Tech High Chula Vista krijgen leraren de ruimte om hun eigen projecten in te richten, waarbij ze hun eigen interesses en expertise tot hun recht kunnen laten komen.

werk samen

Organiseer overleg: werken aan een gezamenlijk doel en volgens een afgesproken aanpak vergt veel overleg. Het eigen werk verbeteren kan slechts met feedback van collega’s. Leerlingen optimaal begeleiden vergt afstemming. Daar is tijd voor nodig. Op alle scholen die we bezochten worden werkoverleg en momenten van samenwerking ingepland, op twee scholen een uur per dag.

prepare your teachers

Neem leraren aan die bewust kiezen voor het concept van de school en die daarvoor de competenties hebben. Op High Tech High worden sollicitanten onderworpen aan een uitgebreid assessment waarvan het uitwerken van een projectidee deel uitmaakt. Leerlingen zijn bij de aanname van nieuwe leraren betrokken. Leraren die op de school werken leren van elkaar. Nieuw aangenomen leraren worden voor het nieuwe schooljaar begint in een aantal dagen ingewijd in het projectmatig werken.
Leraren werken als professionele leergemeenschap. Teacher leaders nemen initiatief, ontwikkelen en organiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorie

Uncategorized