Omdat we ook wel eens wilden weten hoe de bedrijfsvoering van HTH in zijn werk ging togen Jos Gijzen en ik op vrijdagmiddag eerst naar de directeur van HTH international, vervolgens die van HTH Middle, alwaar we ook nog een goed gesprek hadden met een docent.

financiering

Hoe zit de financiering in elkaar?
Net zoals bij ons is er een vast bedrag per leerling beschikbaar, voor de staat California $ 10.000. De bedragen tussen de staten kunnen overigens enorm verschillen. Dit bedrag is relatief pover. Je zou zeggen: dat is ruim (bij ons 7000 euro) maar dat lijkt maar zo: de kosten van de gebouwen tellen vol mee, en dat kennen wij nog niet zo, of er moet al sprake zijn van doordecentralisatie.

Een locatie heeft door de bank genomen 400 leerlingen, jaarlijks budget is dus zo’n $ 4 mln. Hiervan gaat 10-15% op aan vaste gebouwkosten (kapitaallasten), zo’n 60-65% aan personele kosten, de rest aan exploitatie.

De gebouwkosten zijn op HTH relatief gunstig, omdat bij de start zo’n 12 jaar geleden een aantal forse schenkingen beschikbaar waren, o.a. van Bill Gates. Die zijn vooral ingezet om goede gebouwen neer te zetten.

Dat is ook gelukt, met uitzondering van het eerste gebouw zijn de gebouwen ruim, hebben een goede akoestiek, prettige uitstraling, zijn transparant en toegankelijk.

personeelsbezetting

Hoe ziet de personeelsbezetting van zo’n school van 400 leerlingen eruit?

  • 20 docenten
  • 3,5 educational specialists: best te vergelijken met onze ambulant begeleiders, ondersteunen leerlingen in de klas, worden ook wel ‘inclusion coaches’ genoemd
  • 5 ‘academic coaches’: ondersteuning binnen de klas, te vergelijken met klasseassistenten
  • 1 directeur
  • 1 ‘dean’, vergelijkbaar met adjunct-directeur, kan belast zijn met een onderwijsportefeuille, maar ook met disciplinaire zaken mbt leerlingen, of bedrijfsvoering
  • 1 frontoffice-medewerker (ontvangst, balie, administratie)
  • 1 concierge
  • 1 IT-ondersteuner
  • 1 decaan, alleen binnen high-school

Daarnaast zijn er shared facilities: zo’n drie a vier mensen voor de vijf schoollocaties. Tenslotte centrale functionarissen, een voor personeel, een voor financiën. En een CEO die wekelijks anderhalf uur overlegt met zijn directeuren. De organisatie is dus lean and mean, weinig management, weinig onderwijsondersteunend personeel.

Hoeveel docenten werken parttime? Maar heel weinig, zo’n 2%

salaris

Docenten verdienen op HTH minder. Daar staat tegenover dat ze naast het geweldig inspirerende onderwijsconcept kleinere groepen hebben dan regulier: 26 in plaats van 32 leerlingen.

In het gesprek met de leraar op HTH Middle kregen we nog meer informatie over het werken aan HTH:

Het salarisverschil in vergelijking met werken aan de reguliere school is aanzienlijk: de docent kreeg $ 50.000, aan een reguliere school is dat $ 60.000.

Er moet hard gewerkt worden, werkweken van 60 uur zijn geen uitzondering;

Er moet veel gebeuren: elke ochtend overleg, dan tot half drie les, aansluitend gesprekken met ouders en het ontwikkelen van projecten.

Er is geen vervanging bij ziekte: dan is een docent verantwoordelijk voor 50 in plaats van 25 leerlingen. En het is niet zo dat ziekteverzuim weinig voorkomt: er zijn altijd wel een of twee docenten ziek.

Onze indruk dat het personeelsbestand jong is klopt wel: er werkt aan de betreffende school precies een docent van boven de vijftig!

Het verloop onder het personeel is volgens een van de directeuren 10-15%, volgens de docent wel meer, zo’n 4 (van de 20) vertrekken elk jaar naar elders.

Er wordt niet gewerkt met vaste contracten maar met jaarcontracten.

werkdruk

Met de directeur van HTH Middle hadden we een kort gesprek: zij was gelijktijdig de frontdesk aan het bemannen, want er was iemand ziek. Zij gaf aan dat het elk jaar een kunst was met het budget uit te komen. Als voorbeeld gaf ze: vorig jaar was er nog ruimte voor $1500 per leraar voor lesmaterialen, nu was dat $1000. En ook zij maakte zich grote zorgen over de werkdruk van de docenten.

Deels een ontnuchterend verhaal: er moet dus heel veel energie in het mooie werk van HTH, en dat vraagt heel veel van de mensen.

Aan de andere kant is het werken aan een reguliere Highschool ook niet niks: grote groepen (32 leerlingen of meer) en sterk test- en toetsgericht onderwijs. De docenten die we spraken zouden toch echt niet willen ruilen. En je kunt ook niet zomaar de Amerikaanse situatie met de onze vergelijken. De positie van de Amerikaanse docent is minder sterk, werknemers in het algemeen hebben in de VS minder rechten.

Per saldo: als de leraar de belangrijkste functionaris is op HTH (en dat is ontegenzeglijk het geval) dan is het goed dat de verdere organisatie lean en mean is, de schoolleiding ondersteunt en coacht vooral, het is positief dat er veel wordt ingezet op ondersteuning in de klas (daar gaat relatief veel formatie naartoe, al hebben mensen wel lage salarissen). Maar we sluiten ons aan bij de zorgen mbt werkdruk: daar zou iets aan moeten gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk beginnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Categorie

High Tech High, onderwijs, studiereis

Tags

,