Een voorbeeld van aanpak van onderzoekend op een Nederlandse school staat op Leerling2020.

Hoe organiseer je onderzoekend leren?

Op Het Schoter zijn twee klassen in pilotvorm begonnen met onderzoekend leren. Door het bieden van complexe, vakoverstijgende opdrachten worden leerlingen qua vaardigheden beter voorbereid op het vervolgonderwijs en maken ze kennis met dilemma’s uit de ‘echte wereld’. Maria de Voogd, projectleider, legt uit hoe zij dit hebben opgezet.

Waarom zijn jullie begonnen met onderzoekend leren?

“In de bovenbouw merkten we dat leerlingen bepaalde vaardigheden nog te weinig hadden ontwikkeld. Denk aan onderzoeksvaardigheden of aan schrijfvaardigheid. Deze vaardigheden zijn nodig om een profielwerkstuk te maken en noodzakelijk indien een leerling wil doorstromen naar het wo. Dit beeld werd bevestigd door oud-leerlingen die aan de universiteit studeren. Zij adviseerden ons om te focussen op zelfstandig werken, het vormen van een eigen mening, onderzoek doen, aantekeningen maken en wetenschappelijk schrijven.”

Waren er nog andere redenen?

“Ook wilden we verbanden tussen vakken leggen, meer vakoverstijgend werken. Verder wilden we beter aansluiten op de maatschappij door onze leerlingen realistische opdrachten te bieden. Deze komen tot stand in samenwerking met bedrijven en maatschappelijke organisaties. Het samenwerken met bedrijven en organisaties zorgt voor veel motivatie bij de leerlingen. Ze gaan echt op onderzoek uit, want ze werken even voor een echt bedrijf.”

Hoe gaat het in zijn werk?

“De leerlingen in de vwo-klassen krijgen per rapportperiode één complexe, vakoverstijgende onderzoeksopdracht. In vwo1 waren dat er vijf gedurende het schooljaar, maar in vwo2 gaan we naar drie complexe opdrachten, omdat dit organisatorisch wat beter te behappen is. Een complexe opdracht loopt dan mee met de rapportperiode van de gehele school. De opdrachten in vwo2 raken thematisch aan twee basisvakken en één vaardigheidsvak en worden door de collega’s die deze vakken doceren vormgegeven.”

Lees verder>>>

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk beginnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Categorie

onderwijs

Tags

,