Door Elleke Verwaijen.

Als ontwikkelaar en begeleider van deze studiereis weet ik dat High Tech High veel gebruik maakt van procedures en schema’s. Ik weet dat deze schema’s kunnen helpen. Ook voorbeelden kunnen helpen. Ze zijn ondersteunend aan een proces dat je als school in wilt gaan.

Het is ook altijd linke soep om te snel te beginnen met  het “hoe” van innovatie en verandering. Voorbeelden, schema’s, formulieren laten – zonder dat doorvoelde ” willen” – de innovatie mislukken.

In alle bijdragen op onze reisblog is echter al veel ingegaan op het waarom en op de waarde van deze vorm van onderwijs. Dan kunnen de hulpmiddelen daarbij helpen. Daarom:

Eerst de presentatie van de inleiding bij HTH Chula Vista.

Klik voor de presentatie.

Deze presentatie geeft het geheel van ontwerpprincipes weer, de aantallen en een inkijkje in verdere bronnen.

 

 

 

Meer hulpmiddelen en voorbeelden (staan ook op de pagina Leesvoer):

Er zijn nogal wat artikelen de moeite van het lezen waard: Unboxed, High Tech High’s Journal of Adult Learning in Schools. Als je op de covers klikt kun je alle artikelen voor niks lezen.

Nederland

Verder zijn er in het Nederlandse onderwijsveld natuurlijk prachtige voorbeelden. In het basisonderwijs maken concept-scholen zoals OGO-scholen, Jenaplan, De Werkplaats, Laterna Magica het al voor delen waar.

Kijk ook eens naar dit filmpje. Gemaakt op een traditionele basisschool die aan de gang ging met onderzoekend leren en 21st Century Skills.

Succes en veel inspiratie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

About Dick van der Wateren

Als blogger en onderwijsauteur denk ik na over onderwijs en pedagogiek. In 2016 verscheen bij Uitgeverij Ten Brink mijn boek 'Verwondering' waarin ik een lans breek voor onderwijs op basis van vragen die leerlingen zelf bedenken. In 2020 verscheen mijn boek De Denkende Klas bij LannooCampus. Als vo-docent heb ik talentvolle en begaafde leerlingen begeleid die meer uitdaging nodig hebben, en leerlingen gecoacht met diverse problemen - onderpresteren, perfectionisme, levensvragen. Na een lang leven in het onderwijs en de wetenschap ben ik in 2017 een filosofische praktijk beginnen, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren over levensvragen, zingeving, werk, studie, relaties.

Categorie

High Tech High, onderwijs, projectonderwijs

Tags

, , ,