
Hulpmiddelen bij projecten en onderzoekend leren
Door Elleke Verwaijen.
Als ontwikkelaar en begeleider van deze studiereis weet ik dat High Tech High veel gebruik maakt van procedures en schema’s. Ik weet dat deze schema’s kunnen helpen. Ook voorbeelden kunnen helpen. Ze zijn ondersteunend aan een proces dat je als school in wilt gaan.
Het is ook altijd linke soep om te snel te beginnen met het “hoe” van innovatie en verandering. Voorbeelden, schema’s, formulieren laten – zonder dat doorvoelde ” willen” – de innovatie mislukken.
In alle bijdragen op onze reisblog is echter al veel ingegaan op het waarom en op de waarde van deze vorm van onderwijs. Dan kunnen de hulpmiddelen daarbij helpen. Daarom:
Eerst de presentatie van de inleiding bij HTH Chula Vista.
Deze presentatie geeft het geheel van ontwerpprincipes weer, de aantallen en een inkijkje in verdere bronnen.
Meer hulpmiddelen en voorbeelden (staan ook op de pagina Leesvoer):
- De Backwards Planner (een lege en ingevulde versie)
- De Tuning, Charrette, and Dilemma Protocol (N.B. charrette is een interactieve ontwerp sessie.)
- De project cards: prachtige voorbeelden van de resultaten van projecten in alle leerjaren (K1-12) op High Tech High.
- High Tech High Education Design Toolkit op de site van de HTH Graduate School of Education, de eigen lerarenopleiding.
- Work That Matters. Teachers Guide to Project based Learning
Er zijn nogal wat artikelen de moeite van het lezen waard: Unboxed, High Tech High’s Journal of Adult Learning in Schools. Als je op de covers klikt kun je alle artikelen voor niks lezen.
Nederland
Verder zijn er in het Nederlandse onderwijsveld natuurlijk prachtige voorbeelden. In het basisonderwijs maken concept-scholen zoals OGO-scholen, Jenaplan, De Werkplaats, Laterna Magica het al voor delen waar.
Kijk ook eens naar dit filmpje. Gemaakt op een traditionele basisschool die aan de gang ging met onderzoekend leren en 21st Century Skills.
Succes en veel inspiratie!