Door Elleke Verwaijen.

Als ontwikkelaar en begeleider van deze studiereis weet ik dat High Tech High veel gebruik maakt van procedures en schema’s. Ik weet dat deze schema’s kunnen helpen. Ook voorbeelden kunnen helpen. Ze zijn ondersteunend aan een proces dat je als school in wilt gaan.

Het is ook altijd linke soep om te snel te beginnen met  het “hoe” van innovatie en verandering. Voorbeelden, schema’s, formulieren laten – zonder dat doorvoelde ” willen” – de innovatie mislukken.

In alle bijdragen op onze reisblog is echter al veel ingegaan op het waarom en op de waarde van deze vorm van onderwijs. Dan kunnen de hulpmiddelen daarbij helpen. Daarom:

Eerst de presentatie van de inleiding bij HTH Chula Vista.

Klik voor de presentatie.

Deze presentatie geeft het geheel van ontwerpprincipes weer, de aantallen en een inkijkje in verdere bronnen.

 

 

 

Meer hulpmiddelen en voorbeelden (staan ook op de pagina Leesvoer):

Er zijn nogal wat artikelen de moeite van het lezen waard: Unboxed, High Tech High’s Journal of Adult Learning in Schools. Als je op de covers klikt kun je alle artikelen voor niks lezen.

Nederland

Verder zijn er in het Nederlandse onderwijsveld natuurlijk prachtige voorbeelden. In het basisonderwijs maken concept-scholen zoals OGO-scholen, Jenaplan, De Werkplaats, Laterna Magica het al voor delen waar.

Kijk ook eens naar dit filmpje. Gemaakt op een traditionele basisschool die aan de gang ging met onderzoekend leren en 21st Century Skills.

Succes en veel inspiratie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

About Dick van der Wateren

Sinds voorjaar 2017 heb ik een filosofische praktijk, De Verwondering, in Amsterdam. Daar heb ik gesprekken met volwassenen zowel als jongeren. Ik sta voor de klas op het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem en begeleid dagelijks talentvolle en begaafde leerlingen die meer uitdaging nodig hebben, of coach leerlingen die een probleem hebben waar we samen een oplossing voor vinden. Ik heb een jarenlange ervaring als aardwetenschapper (o.a. in Antarctica en Afrika) en wetenschapsvoorlichter. Werken met jongeren is mijn passie. Voor mij zijn tieners zo'n beetje de leukste mensen. Ze hebben een enorme levenslust, zijn creatief, hebben originele ideeën - soms op het bizarre af - en kunnen zich nog alle kanten op ontwikkelen. Ik beschouw het als een voorrecht aan die ontwikkeling te kunnen bijdragen.

Categorie

High Tech High, onderwijs, projectonderwijs

Tags

, , ,